Piyasadan haberler

Geçen hafta, Bankacılık sektörüyle ilgili endişelerin azalması ve enflasyonun yavaşlaması nedeniyle parasal sıkılaştırmanın sona ereceğine dair umutların artması risk iştahının hızla geri gelmesine neden olunca yurtdışı piyasalarda

Piyasadan haberler

Geçen hafta, Bankacılık sektörüyle ilgili endişelerin azalması ve enflasyonun yavaşlaması nedeniyle parasal sıkılaştırmanın sona ereceğine dair umutların artması risk iştahının hızla geri gelmesine neden olunca yurtdışı piyasalarda iyimser bir ruh halindeydi. Ana endeksler, faiz oranlarındaki durgunluktan yararlanan bankacılık ve teknoloji sektörlerinin yönlendirmesiyle hızla toparlandı. Ancak, dikkat dikkat sadece iki hafta sonra yeni mali tablolar gelmeye başlıyor, yurtdışında işlem yapanlar, ihtiyatlı davranmakta fayda var.

Piyasalar hala Fed'in faiz oranlarını uzun süre yüksek tutacağına inanmıyor. ABD'de istihdam ve tüketici güveni rakamları gücünü koruyor ve fiyat artışı hafifliyor gibi görünüyor. Avrupa ve Çin'de de istatistikler olumlu görünüyor. Bununla birlikte, merkez bankaları enflasyonist sürüklenme riskleri konusunda sağlam bir duruş sergiliyor, ancak mesaj gerçekten anlaşılmıyor gibi görünüyor. Piyasa gökyüzünü mavi görüyor. Banka yangınları kontrol altına alındı, enflasyon düşmeye devam ediyor ve orta vadede faiz oranları düşüş yolunda.

Döviz piyasasında bu hafta zayıflayan yen dışında önemli bir hareket olmadı. Düşüşün nedenleri olarak, yatırımcıların risk alma iştahının geri dönmesi ve Japonya'da mali yılın sonlarına yaklaşması gösterildi. Bu arada, bankacılık sektörünün gücüne ilişkin azalan endişeler dolarda satışlara yol açtı ve Euro haftalık %0,76 değer artışıyla 1,084’den kapattı. Genel görünüm ; doların euro, yen, İsviçre frangı ve sterlin karşısında düşüş eğilimini sürdürmesi yönünde

Haftanın son günü açıklanan enflasyon rakamları oyunun henüz kazanılmadığını gösteriyordu. ABD'de PCE Core endeksi Şubat ayı için +%4,60 ile aynı çizgide kaldı ve bu Fed'in belirlediği %2'lik hedefin hala oldukça uzağında. Euro bölgesinde enflasyon (bu kez TÜFE) Şubat'taki %8,5'ten Mart'ta %6,9'a keskin bir düşüş gösterdi. Ancak, volatil kalemler (enerji, alkol, tütün ve gıda dahil)hariç tutulduğunda fiyatlar %5,7 artmaya devam ederek ECB'nin oranları artırmaya devam etmesi için kapıyı açık bıraktı. ABD ve Almanya 10 yıllık tahvil getirileri, hafta boyunca %3,35 ve %1,99 ile temel desteklerinin üzerine çıktı.

Petrol fiyatları geçen hafta yükseldi, Brent ham petrolü %5 ve WTI %7 yükseldi. Ana etmen Irak'ın aldığı mahkeme kararı sonrası Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Türkiye'nin Ceyhan limanına uzanan boru hattı üzerinden yaptığı günlük 400 bin varillik ihracatın durması. Brent ham petrolü 80 USD'nin hemen altında bir seviyeye ulaştıktan sonra nefes almak için durakladı.

Bu haftanın gündemine baktığımızda en önemli verinin Cuma günü yayınlanacak ABD'deki Mart ayı istihdam rakamları olduğunu görmekteyiz. Pazartesi Euro Bölgesi Şubat ÜFE, ABD’de ISM imalat endeksini ve Perşembe günü Çin’de Caixın hizmet PMI’ını endeksi verilerini takip edeceğiz. Çin piyasaları 4 Nisan Çarşamba günü kapanacak. Ana Avrupa pazarları, Londra ve New York gibi 7 Nisan Cuma günü Paskalya nedeniyle kapalı olacak.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

1 Nisan 2023 tarihli 32150 sayılı Resmi Gazete’de; “Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 ile 31/3/2023 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir.Banka tarafından açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenir.” Şeklinde revize edilmiştir.

S&P Global, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etti, görünümünü "durağan"dan "negatif"e revize etti.

OPEC+ Mayıs ayından itibaren günlük 1 milyon varili aşan petrol üretimi kesintisine gitme kararı aldı. Temmuz ayında Rusya'nın mevcut kesintisini genişletmesiyle petrol piyasasında 1,6 milyon varillik kesinti söz konusu olacak.

OPEC+'nın sürpriz gönüllü üretim kısıntısı açıklaması sonrası küresel petrol fiyatları 10 dolar/varil yükselebilir

Credit Suisse ile tarihi bir birleşmeye imza atan İsviçreli bankacılık devi UBS, çalışanlarının yüzde 20-30'unu işten çıkarmayı planlıyor.

New York Fed Başkanı John Williams, hedefin çok üzerinde seyretmeye devam eden enflasyonu aşağı getirmek için çabalarını devam ettireceklerini söyledi.

JPMorgan, Brent petrolünün 2023 yılını 96 dolar/varil seviyesinden tamamlamasını bekliyor.

Fed'in verilerine göre 15 Mart haftası itibariyle büyük bankalara 120 milyar dolar mevduat gelirken, ABD'li küçük bankalardan aynı dönemde 109 milyar dolar çıktı.

Çin Merkez Bankası yetkilileri China Finance dergisine yazdıkları bir makalede, Çin'in Finansal İstikrar Yasası'nın çıkarılmasına hız verilmesi ve finansal riskleri engellemeye, ortadan kaldırmaya yönelik dizayn edilmiş diğer yasal düzenlemelerin iyileştirilmesi çağrısı yaptılar.

ABD'de Biden yönetimi, Suudi Arabistan öncülüğündeki OPEC+ üyelerinin günlük petrol üretimini gönüllü olarak kısma kararlarına tepki gösterdi.

Koza Polyester halka arzı 5-6-7 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek.

CVK Madencilik halka arzında 6-7 Nisan'da talep toplanacak.

DIRIT-Diriteks 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 10.700.090 TL (Önceki 2.504.380 TL )

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı