TEFAS Aylık Fon Bülteni

TEFAS Aylık Fon Bülteni

TEFAS Aylık Fon Bülteni

 

TEFAS Aylık Fon Bülteni 

  • TEFAS Fonları Aylık Bülteni, fon piyasasındaki gelişmelerin ve fonların aylık performanslarının takibi için hazırlanmıştır.
  • Fonların aylık ve yıllık getiri oranları ile fonlara ilişkin, portföy değeri, doluluk oranı, risk değeri gibi temel bilgiler bu bültende paylaşılmaktadır.
  • TEFAS’ta işlem gören fonları türlerine göre; Hisse Senedi Fonları, Borçlanma Araçları Fonları, Fon Sepeti Fonları, Kıymetli Maden Fonları, Para Piyasası Fonları, Karma ve Değişken Fonları ve Katılım Fonları olmak üzere 7 sınıfa ayırmak mümkündür. Fonlara ilişkin değerlendirmeler ve bilgilendirmeler bu gruplar dikkate alınarak yapılmıştır.
  • Şubat ayında TEFAS'ta işlem yapan kurum sayısı 64 adet olarak gerçekleşmiştir. TEFAS'ta ay boyunca gerçekleşen toplam işlem hacmi ise 1.661.900.606 TL olmuştur.
  • Şubat ayında TEFAS'ta işlem gören toplam 239 yatırım fonundan, 232 tanesi yükselirken; 7 tanesi düşüş kaydetti.  Yatırım fonlarının portföy değeri ise 13.173 milyon TL oldu. Fonların portföy değeri bir önceki aya göre yüzde 5,82 yükseliş gösterdi. (Önceki ay: 12.449 milyon TL) Yatırım fonlarındaki toplam yatırımcı sayısı ise 446.502 kişi olurken, yatırımcı sayısı bir önceki aya göre yüzde 0,78 oranında arttı. (Önceki ay: 443.042 kişi)
  • Risk iştahındaki toparlanma, jeopolitik risklere dair endişelerin belirli ölçüde sindirilmesi ile para ve maliye politikalarında sıkı duruşun sürdürüleceğine ilişkin verilen mesajlar ocak ayının ikinci haftasından itibaren TL varlıklar genelinde toparlanmayı beraberinde getirmiş ve TL varlıklar yeni yıla güçlü bir başlangıç yapmıştı. Şubat ayında ise TL varlıkların genelinde kâr satışları etkili oldu. Ay içerisinde dalgalı bir seyir izleyen BIST-100 Endeksi ayın son haftasında ABD – Çin arasındaki ticaret görüşmelerine dair olumlu gelişmelerin katkısıyla kayıplarını geri alarak şubat ayını %0,44’lük sınırlı bir yükselişle tamamladı. Bir önceki ay değer kazanan Türk Lirası, şubat ayında TL varlıkların genelinde etkili olan kâr satışları nedeniyle baskı altında kaldı. Enflasyonda tekrar yükselişin görülmesi ve ekonomiye ilişkin açıklanan verilerin ekonomideki yavaşlamanın beklentilerin üzerinde olduğuna işaret etmesi de TL üzerinde baskı yaratan diğer etkenler olarak sıralanabilir. Dolar/TL kuru %3,35’lik yükseliş kaydetti. Güvenli liman talebinin gücünü koruması ve ABD’de açıklanan güçlü ekonomik verilerin doları desteklemesine bağlı olarak dolar küresel piyasalardaki değer kazanımını sürdürdü. Aynı zamanda yurt içinde açıklanan ekonomik verilerdeki zayıf seyir de tahvil faizlerindeki aşağı yönlü hareketleri sınırlayan bir gelişme oldu. İki yıllık tahvil faizi en düşük %18,11 en yüksek %18,83 seviyeleri arasında hareket ederek şubat ayını 40 baz puan yükselişle %18,79 seviyesinden tamamladı. 2028 uzun vadeli tahvil faizi de en düşük %14,27 en yüksek %15,39 seviyeleri arasında hareket ederek şubat ayını 67 baz puan yükselişle %14,97seviyesinden kapattı. Borsa İstanbul’daki dalgalı seyir ve son hafta etkili olan alımlarla yurt içi hisse senedi fonları da karışık bir seyir izledi. En çok değer kazanan fonlar arasında yurt içi hisse senedi fonları ile Dolar/TL kurundaki yükselişe bağlı olarak yurt dışı varlıklara yatırım yapan fonlar yer aldı. En çok değer kaybeden  fonlar arasında ise uzun vadeli borçlanma araçlarına yatırım yapan fonlar ile yurt içi hisse fonları yer aldı.