Filipinler Devlet Başkanı Marcos'tan CMG'ye özel röportaj

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Romualdez Marcos, 2023 yılında Çin’i ziyaret eden ilk devlet başkanı oldu.

Filipinler Devlet Başkanı Marcos'tan CMG'ye özel röportaj

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Romualdez Marcos, 2023 yılında Çin’i ziyaret eden ilk devlet başkanı oldu.

Marcos, 49 yıl önce, henüz 16 yaşındayken, dönemin Filipinler First Lady’si olan annesi Imelda Marcos’la birlikte Çin’e gelmiş, Çin ile Filipinler arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasına bizzat tanıklık etmişti.

Marcos, yaklaşık yarım asır sonra Beijing’e bu kez Filipinler Devlet Başkanı olarak geldi.

Çin Medya Grubu (CMG), kısa süre önce Ferdinand Romualdez Marcos ile özel bir röportaj yaptı.

Marcos, salgın sonrası dönemde Çin, Filipinler ve diğer ülkeler tarafından kurulan ortaklıkların küresel istikrara destek olacağını ifade etti.

Çin ve Filipinler’in Güney Çin Denizi’ndeki hak iddialarında yaşanan anlaşmazlıklara rağmen, iki dost ülke olduğunu kaydeden Marcos, iyi dostların farklılıklar içinde yaşayabileceğini, ancak iyi dostların sorunlarla doğrudan yüzleştiğini, dostça ve adil müzakerelerle sorunları çözdüğüne işaret etti.

Ferdinand Romualdez Marcos, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin çok sağlam bir temele sahip olduğunu, ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

ABD’nin liderliğindeki “Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi”nin yanı sıra, “ABD-İngiltere-Avustralya Üçlü Güvenlik Ortaklığı” ve “Dörtlü Güvenlik Diyaloğu” gibi mekanizmalara değinen Ferdinand Romualdez Marcos, tüm bu adımların Amerikalıların bakış açısıyla verilen tepkiler olduğunu, ülkesinin ise sade bir dış politika izlediğini kaydetti.

Marcos, barışçıl dış politikaya bağlı kaldıklarını, ulusal çıkarlara odaklandıklarını belirterek, ulusal çıkarlardan dolayı taraf tutulması gibi Soğuk Savaş uygulamalarına katılmayacaklarını ifade etti.

Marcos, turizmle ilgili olarak ise COVID-19 salgınından önce her yıl yaklaşık 1,5 milyon Çinli turistin Filipinler’e seyahat ettiğini hatırlatarak,  Çinli turistleri özlediklerini, gelecekte daha fazla Çinli turist ağırlamak istediklerini dile getirdi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı