Gündem yoğunluğu artıyor

Haftaya oldukça güçlü bir zeminde başlayan Borsa İstanbul iyimserliğini dün de devam ettirdi. Bu kapsamda geçen hafta yurt dışı piyasalardan negatif ayrışan BIST-100 endeksi yeni haftada ise %6,5’i aşan kazanımla tam tersi bir tablo çiz

Gündem yoğunluğu artıyor

Haftaya oldukça güçlü bir zeminde başlayan Borsa İstanbul iyimserliğini dün de devam ettirdi. Bu kapsamda geçen hafta yurt dışı piyasalardan negatif ayrışan BIST-100 endeksi yeni haftada ise %6,5’i aşan kazanımla tam tersi bir tablo çiziyor. Siyaset tarafında ise ABD ile ilişkiler ön planda seyrederken ABD’de bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun bugün mevkidaşı Antony Blinken ile yapacağı görüşme takip edilecek. Yeni günde makroekonomik verilerin yoğunluğu ABD’den gelecek ÜFE, sanayi üretimi ve perakende satışlar rakamları ile artacak. Ayrıca resesyon endişelerinin ön planda olduğu içinde bulunduğumuz dönemde merkez bankalarının kararları piyasalarda yakından izlenirken Japonya Merkez Bankası bu sabah sonuçlanan toplantısında faiz oranlarında beklendiği gibi herhangi bir değişiklik yapmadı. Fed ise her zaman olduğu gibi FOMC toplantısına iki hafta kala bugün Bej Kitap raporunu yayımlarken Fed yetkililerinden Bostic ve Harker’ın açıklamalarını takip edeceğiz.

Günün devamında makroekonomik veri akışı yoğun seyredecek. ABD’de geçen haftaki TÜFE rakamının ardından bu kez Aralık ayı üretici enflasyonu verileri açıklanacak. ÜFE’de önceki ay %7,4 seviyesinde bulunan yıllık artışın %6,8’e gerilemesi bekleniyor. ABD’de aynı zamanda perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri de bugün açıklanacak. Perakende satışlar rakamında önceki ayki %0,6 daralmanın ardından Aralık ayında bu kez %0,9 oranında geri çekilme yaşanması bekleniyor. Ortalama piyasa beklentisi sanayi üretiminde ise %0,1 oranında daralma yaşanacağı yönünde. Genel hatlarıyla bakıldığında verilerde beklenen zayıflığın resesyon endişelerini haklı çıkarır nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.

Euro Bölgesi’nde ise nihai TÜFE rakamı açıklanacak. Yıllık bazda rakamın %9,2’de kalması beklendiği için anlamlı bir piyasa etkisi beklememek gerekir. Dün açıklanan Almanya TÜFE rakamının değişim göstermeyerek yıllık bazda %8,6’da kalması da Euro Bölgesi verisinde revizyon olma ihtimalinin son derece düşük seyrediyor.

Fed FOMC toplantısına iki hafta kala bugün Bej Kitap raporunu yayımlayacak. Söz konusu rapor ABD’de ekonomik aktivitenin gücünü bölgesel bazda değerlendiriyor. Genel hatlarıyla raporun etkisi limitli olsa da Fed’in ekonomik aktiviteyi kuvvetli bulması piyasaların faiz artırımı riskini yeniden hatırlamasına neden olabilir. Fed son raporunda ise ekonomik aktivitedeki iyileşmenin yataya yakın olduğunu belirtmişti. Ekonomik aktivitenin gücüne işaret eden endeksleri de göz önünde bulundurduğumuzda güçlü bir rapor ile karşılaşma ihtimalimizin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Fed yetkililerinden gelecek mesajları da takip etmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic TSİ 17.00’de, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ise TSİ 22.00’de konuşacak.

TL: Hafta başındaki iki ihalenin ardından Hazine dün ise 11 ay vadeli Hazine bonosu ile 2 yıl vadeli 6 ayda bir sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihraçları gerçekleştirdi. İhalelerin ardından bugün 22,4 milyar TL’si piyasaya olmak üzere toplamda 25,4 milyar TL’lik iç borç ödemesi yapılacak. USD/TL kurunda ise anlamlı bir değişiklik göze çarpmıyor. Hafta başından bu yana dolar endeksinin göreceli olarak sakin seyrediyor olmasının da bunda pay sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Diğer taraftan yılın başında 510 baz puanın altında olan Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS priminin iki haftadır yukarı yönlü bir eğilim sergileyerek 570 baz puanın üzerine yükseldiğini görüyoruz. Bu gösterge de aslında kurda aşağı yönlü hareket alanının son derece limitli olduğunu gösteriyor.

Borsa İstanbul: Haftaya %4,5’lik değer kazanımı ile oldukça güçlü bir zeminde başlayan Borsa İstanbul iyimserliğini dün de sürdürdü. Bu kapsamda geçen hafta %6,5’i aşan kayıpla yurt dışı piyasalardan negatif ayrışan BIST-100 endeksi yeni haftada ise kayıplarını tamamen geri almış durumda. 5100 seviyesinin üzerinde kalındıkça endekste yukarı yönlü hareket edilme ihtimalinin yüksek olduğuna yönelik beklentimizi koruyoruz. 5260 direncinin aşılmasıyla birlikte 5370 puanı ilk direnç olarak takip ediyoruz. Öte yandan ABD’de bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun bugün mevkidaşı Antony Blinken ile görüşmesi beklenirken ABD ile ilişkiler de yakından takip ediliyor.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 6025.75 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5984, 5936, 5894 ve 5845 destek olarak izlenebilir. 6068, 6117, 6159 ve 6207 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 18.8770 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 18.8580, 18.8205, 18.7825 ve 18.7070 destek olarak izlenebilir. 18.8960, 18.9335, 18.9715 ve 19.0470 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı