ABD, Avrupa'nın sıkıntılarından büyük kazanç elde etti

Rusya-Ukrayna krizinin başlamasından bu yana Avrupa, ABD'yi körü körüne takip ederek Rusya'ya birçok yaptırım uyguladı.

ABD, Avrupa'nın sıkıntılarından büyük kazanç elde etti

Rusya-Ukrayna krizinin başlamasından bu yana Avrupa, ABD'yi körü körüne takip ederek Rusya'ya birçok yaptırım uyguladı. Yaptırımların geri tepmesi, birçok Avrupa ülkesini derin sıkıntıya soktu. Avrupa ülkeleri enerji kıtlığı ve ekonomik durgunluk riskiyle karşı karşıya. Ancak ABD sadece Avrupa ülkelerine yüksek fiyatlarla enerji satmakla kalmıyor, aynı zamanda “Enflasyon Azaltma Yasası” çıkararak Avrupalı firmaları ABD'ye çekmeye çalışıyor. İşte böyle bir sözde "müttefik" karşısında, Avrupa'nın endişeleri ve memnuniyetsizlikleri her geçen gün artıyor.

Avrupa yaptırımlarının geri tepmesinin sonuçları belirginleşti

Son zamanlarda Avrupa ülkelerinin ABD'yi takip ederek Rusya'ya uyguladığı yaptırımlarının getirdiği olumsuz etkiler  giderek belirginleşti. Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan verilere göre, Almanya'da enflasyon oranı 2021'deki yüzde 3,1'den önemli ölçüde artarak 2022'de yüzde 7,9'a çıktı. Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomi Enstitüsü'nün birkaç gün önce yayınladığı verilere göre, Fransa’nın Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 2022’de yüzde 5,2 artarak 2021 seviyesinin üzerinde yer aldı. İtalya Bankası'nın 16 Ocak’ta yayınladığı rapora göre, İtalya'da tüm sektörlerdeki işletmelerin enflasyon beklentileri 1999'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İşletmeler, enflasyonun önümüzdeki yıl da yüksek olacağını öngörüyorlar. Birçok analist, yüksek enerji fiyatları ve yüksek enflasyondan etkilenen Avro Bölgesi ekonomisinin 2023'te negatif büyümeye geçeceğine inanıyor.

ABD sorunlarının faturasını Avrupa’ya kesiyor

Analistler, AB zorluklarla karşı karşıya kaldığında ABD'nin Avrupa'nın sıkıntılarından büyük karlar elde ettiğine dikkat çekti. Avrupa ülkeleri enerji arzında Rusya'ya sıkı sıkıya bağımlıdır. Avrupa, Rus enerjisini reddederek ciddi enerji zorluklarıyla karşı karşıya kaldığında, ABD’li enerji şirketleri Avrupa'ya yüksek fiyattan petrol ve gaz satmaya başladı. ABD Enerji Bilgi İdaresi'ne göre, sadece ABD’nin sıvılaştırılmış doğal gazdaki (LNG) ihracat geliri, 2022 yılının ocak-eylül döneminde 35 milyar dolara yükseldi. Ancak 2021'in aynı dönemindeki söz konusu gelir sadece 8,3 milyar dolardı. Aynı zamanda, Avrupa'daki yüksek enerji fiyatlarından etkilenen çelik ve gübre üretimi yapan şirketler ABD'ye taşındı.

Öte yandan ABD, "Enflasyon Azaltma Yasası"nı çıkardı ve ABD'de elektrikli araçların ve diğer yeşil teknolojilerin geliştirilmesi için yüksek sübvansiyonlar sağlamak gibi çok sayıda teşvik politikasını yürürlüğe koydu. AB yetkilileri, bu hamlelerin Avrupalı şirketin üretimi ABD'ye kaydırmasına ve AB'yi dezavantajlı bir duruma düşürmesine neden olacağından dolayı endişe duydu. Almanya Federal Meclisi üyesi Klaus Ernst, Alman ekonomisinin ABD ile rekabette kaybeden taraf olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.

ABD'nin hamleleri, Avrupa'nın uyanmasına ve protestolarına yol açtı

Avrupa servetinin ve kurumsal üretimin ABD'ye akışı, Avrupa'yı alarma geçirdi. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Avrupa'nın büyük ölçekli sanayisizleşme riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ABD'yi ziyaret ettiğinde, "Enflasyon Azaltma Yasası"nın "son derece agresif" olduğunu ve ABD'nin kendi sorunlarını Avrupa’nın çıkarlarına zarar verecek şekilde çözdüğünü söyledi.

Avrupa’daki "Modern Diplomasi" web sitesinde yer alan bir makale, ABD'nin diğer ülkeleri sömürerek geliştiğini ve giderek daha fazla insanın Avrupa'nın gerçek düşmanının ABD olduğunu anladığını açıkladı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı