09-13 Ocak 2023 haftası piyasalar

Haftanın son işlem gününde aralık tarım ÜFE rakamları ve TCMB’nin ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek.

09-13 Ocak 2023 haftası piyasalar

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

·         9 Ocak Pazartesi Almanya; Sanayi Üretimi (Kasım) Türkiye; İSO İhracat İklimi Endeksi (Aralık) Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güven Endeksi (Ocak), İşsizlik Oranı (Kasım)

·         10 Ocak Salı Türkiye; Sanayi Üretimi (Kasım), İşsizlik Oranı (Kasım)

·         11 Ocak Çarşamba Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Kasım)

·         12 Ocak Perşembe Çin; TÜFE/ÜFE (Aralık) Türkiye; Perakende Satışlar (Kasım) ABD; TÜFE (Aralık), Haftalık İşsizlik Başvuruları

·         13 Ocak Cuma İngiltere; İmalat Sanayi Üretimi (Kasım) Türkiye; Tarım ÜFE (Aralık) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi (Kasım) ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi (Ocak-Öncü)

 

- ABD’de beklentiyi aşmasına karşın gevşeme sinyali veren aralık ayı istihdam verisinin ardından bu hafta ABD enflasyon verisi ile Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantı tutanakları küresel piyasaların gündeminde olacak. Ayrıca ABD’de dördüncü çeyrek bilanço sezonu başlayacak.

Perşembe günü ABD’de geçen aya ilişkin TÜFE rakamları yayınlanacak. Piyasa beklentisi TÜFE’nin aylık bazda %0,1, yıllık %6,5 arttığı yönünde. TÜFE kasımda da aylık bazda %0,1 artarken yıllık %7,1 artmıştı. Haziranda yıllık %9,1 ile kırk yılın zirvesi görülmüştü. Fiyat artışlarındaki yavaşlama eğilimi çekirdek göstergelerde de mevcut. Kasımda çekirdek TÜFE aylık bazda %0,2, yıllık %5,7 artmıştı. Aralık ayı için beklenti aylık %0,3, yıllık %5,7 artış olduğu yönünde. Fed’in faiz artırımlarının yavaşlamaya devam edeceğine ilişkin iyimserlik, ortalama saatlik kazançlardaki artışın kasımda hız kazanmasına bağlı olarak azalsa da enflasyonun seyri ocak sonunda başlayacak yılın ilk Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı açısından önem teşkil etmektedir. Fed politika faizinde art arda dört kez 75bp faiz artırıma gitmesinin ardından aralıkta 50bp artırmıştı. Ancak faiz artırımlarının yavaşlamasına karşın Fed Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere politika yapıcılar, nihai faiz oranlarının mevcut ile kıyasla oldukça yüksek seviyelerde oluşacağı ve faiz indirimleri öncesinde uzun bir süre bu seviyelerde tutulacağının sinyalini vermekteler. Piyasa fiyatlaması, Fed’in enflasyon ile mücadelede hafif müdahalesi ile ekonomide sert inişe neden olabilecek fazla müdahalesini kapsayan geniş spektrumda hala büyük ölçüde iyimser tarafta bulunuyor

Perşembe günü takip edilecek diğer bir önemli gelişme AMB’nin aralık ayı para politikası toplantı tutanakları olacak. AMB iki kez 75 bp faiz artırımının ardından son toplantıda 50bp artırıma giderek piyasayı şaşırmıştı. Ancak faiz artırımlarında yavaşlama sinyaline karşın Başkan Christine Lagarde bankanın enflasyonla mücadelede yumuşak davranmayacağını, aksine gelecek üç toplantının her birinde en az 50bp faiz artırımına gitme niyetinde olduğunu söyledi. Lagarde’ın sözlü yönlendirmesi piyasada 2008 krizi sonrasındaki büyük resesyona benzer bir sürecin tetikleneceği endişesine neden olurken tahvil faizlerinde yukarı yönlü bir harekete neden olmuştu. Bu bağlamda, aralık tutanakları Avrupalı politika yapıcıların nihai faiz seviyelerine ilişkin düşüncelerine ilişkin fikir verebilir.

ABD’de bu hafta büyük bankalar ve finans sektörü finansalları ile 4Ç22 bilanço sezonu başlıyor. Cuma günü JPMorgan Chase, Bank of America (BofA), Wells Fargo, BlackRock, Citigroup, Bank of New York Mellon finansalları yayınlanacak. Banka bilançoları ve tahminler Fed’in faiz artırımlarının sektörün kârlılığını nasıl etkilediğini gösterecek. Faiz artırımlarının banka kârlılıklarını olumlu etkilemesi beklenmekle birlikte resesyon endişesi nedeniyle genel olarak S&P500 şirketlerinin kârları bir miktar azalabilir.

 

- Yurt içinde yılın ikinci işlem haftası boyunca İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) İhracat İklimi Endeksi, sanayi üretimi, işsizlik oranı, cari işlemler dengesi, perakende satış hacmi ve tarım ÜFE verileri takip edilecek.

Haftanın ilk işlem gününde İSO, aralık ayı İhracat İklimi Endeksi’ni yayınlayacak. Nisan 2022’den beri yavaşlayan endeks ağustostan beri daralma bölgesinde seyrediyor. Kasımda, son aylara paralel olarak ABD ile Avrupa’da ekonomik faaliyetler daralırken Orta Doğu talebinin iyileşmesi bu durumu kısmen telafi ediyor.

TÜİK salı günü kasım ayına ilişkin sanayi üretimi endeksi ve iş gücü istatistiklerini yayınlayacak. Sanayi üretimi ekimde aylık %2,5, yıllık %2,5 artmıştı. Ekim ayı iş gücü istatistiklerine göre mevsim etkisinden arındırılmış (MA) işsizlik oranı %10,2 seviyesinde gerçekleşti. Genç nüfusta MA işsizlik oranı %21,9 olurken MA atıl iş gücü oranı %20,3 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) çarşamba günü kasım ayı ödemeler dengesi gelişmelerini yayınlayacak. Cari İşlemler Hesabı ekimde 359mn USD açık vermişti. Ocak-ekim dönemi cari açık 38,18mlr USD oldu.

Perşembe günü TÜİK’in açıklayacağı kasım ayı perakende satış endeksleri takip edilecek. Perakende satış hacmi ekimde aylık %1,4, yıllık %9,5 artmıştı. Aylık bazda gıda, içecek ve tütün satışları %0,6, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %1,3, otomotiv yakıtı satışları ise %2,9 arttı. Yıllık bazda incelendiğinde gıda, içecek ve tütün satışları %10,8, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %11,8, otomotiv yakıtı satışları ise %1,1 arttı.

Haftanın son işlem gününde aralık tarım ÜFE rakamları ve TCMB’nin ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek. Tarım ÜFE ekimde aylık %4,59, yıllık %163,32 artmıştı. TCMB’nin aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketine göre piyasanın 12 aylık enflasyon beklentisi %37,47’den %34,92’ye geriledi. 24 aylık beklenti ise %20,76’dan %20,56 seviyesine geriledi. 12 aylık USDTRY kur beklentisi 23,35’ten 22,77 seviyesine geriledi.

Borsa İstanbul’da çalkantılı bir haftanın ardından teknik olarak BIST100 Endeksi’nde yükseliş eğiliminin korunması için 5.300 puan desteğinin korunması önem arz etmektedir. Haftanın son işlem gününde gelen hacimli alımları yukarı yönlü hareketlerin devamı açısından pozitif değerlendiriyoruz. Yükselişin devam halinde 3,00 cent seviyesi psikolojik direnç konumunda takip edilmektedir.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı