Uluslararası piyasalar

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da aralık ayına ait enflasyon aylık bazda %0,8 düşerken, yıllık bazda enflasyon %8,6 seviyesinde açıklandı.

Uluslararası piyasalar

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da aralık ayına ait enflasyon aylık bazda %0,8 düşerken, yıllık bazda enflasyon %8,6 seviyesinde açıklandı. Ülkede işsizlik oranı aralık ayında %5,5’e gerileyerek sürpriz biçimde düşüş kaydetti. Bundesbank Başkanı Joachim Nagel ve bazı eECB yetkilileri yüksek enflasyonu kontrol altına almak için daha fazla aksiyon alınması gerektiğini belirten açıklamalarda bulundu.  Almanya'da enflasyonun düşmesi, Avrupa Merkez Bankasının sıkılaştırma politikasından beklenenden daha erken vazgeçebileceğine dair beklentilerin güç kazanmasında etkili oldu. ECB para politikası belirleyicisi Joachim Nagel, euro bölgesinde bir ücret-fiyat sarmalına dair bir işaret olmadığını, ancak Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerini dizginlemek için para politikasını sıkılaştırmaya devam etmesi gerektiğini bildirdi.

ABD'de imalat sektörü PMI endeksi aralıkta 46,2 ile Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Aralık 2022'de açıklanan öncü veride revizyona gidilmezken endeks, imalat sektöründe Mayıs 2020'den bu yana yaşanan en büyük daralmaya işaret etti. Sektör üretim ve yeni siparişlerdeki sert daralma nedeniyle 2022'yi kapatırken zayıf bir performans sergiledi.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı